Haines Junction – Tok donderdag 11 september 2003

 

De Shakwak

Tegen de ochtend heeft het gevroren. Het camping management heeft dat al voorzien en heeft gisterenavond het water afgesloten. De verwarming die ik voor de zekerheid op de laagste stand 55 graden Farenheit ( wat dat ook mag zijn in graden Celsius), laat staan is twee keer aan het einde van de nacht aangeslagen.

Zodra ik gekleed ben ga ik naar buiten om naar het omringende gebergte te kijken. Het is koud, brr. De bedoelde bergen hebben een laagje poedersneeuw en worden door de opkomende zon beschenen. Het geeft een mysterieus plaatje.

We zijn behoorlijk op tijd onderweg. Het wordt een lange dag vandaag. Een behoorlijk aantal mijlen te rijden en dan over de Alaska Highway, die precies op het traject waarover wij reizen, aan groot onderhoud wordt onderworpen.

Het SHAKWAK project voorziet in de bijzonder hard nodige maatregelen om van de beroemde highway weer echt een autoweg te maken. Het is nu een wasbordweg met kuilen en gaten en af en toe verrassend hevige bulten. Lees mijn eerdere beschrijving hier van.

De naam Shakwak is afkomstig van de enorme "trench"met die naam die feitelijk vanaf Whitehorse naar Alaska loopt. Deze trench is een brede (ik bedoel echt breed hè ), laagte door gletsjers uitgesleten in de laatste ijstijd. De trench vormt nu een snelweg voor weer, vogels en sinds de Alcan dus ook voor de mens.

De bumperstickers, die overal te koop zijn met de tekst: "I rode the Alaska Highway and survived it", zijn niet echt overdreven.

Kluane lake

We komen al snel bij Kluane lake. Als we de brug over de Slim's river passeren drijft er deze keer geen ijs. De Slim's river ligt tussen twee bergruggen. Van de ene bergrug naar de andere over de brug is precies twee kilometer. Je begrijpt dat het een geweldig imposant gezicht is zo'n breed rivierbed. En eh, heeft u al eens eerder gehoord van Slims rivier?

Sheep Mountain again

Aan de overzijde ligt het visitorscentre van sheepmountain, ik heb al gemeld dat het gesloten is. Even verder stoppen we voor een pauze met uitzicht over het meer. Daar we nu weten waarna we moeten kijken, zien we schapen bijna op de top van de berg. Met de kijker zijn ze goed te zien. Met de camera, zowel video als foto, lukt dat niet. We tellen er veel. Zeker is dat het hier om schapen gaat en niet om geiten. Of het dan ook automatisch dall sheep zijn?

We worden getroffen door de oorverdovende stilte die hier heerst. Het is hier fris vanmorgen zo aan het meer. Het uitzicht is onbelemmerd. De wind is het enige dat je hoort ruisen door de schaars aanwezige struiken. Je wordt één met de omgeving als je daar een tijdje staat.

In het water spotten we leven. Zijn dat nou zeehonden? Nee, natuurlijk niet. Nadere bestudering geeft dat het hier om drie otters gaat. Ze zwemmen rustig vanuit het midden van het meer naar een van de oevers. Kluane lake is van zeer behoorlijk formaat, zodat we ze nog lang kunnen volgen. Voor mij is dit de eerste keer dat ik otters in levende lijve zie. Wij zijn behoorlijk onder de indruk. Nu is de otter samen met de bever in Canada inheems en komt als je het geloven mag , nog in behoorlijke aantallen voor. Maar voor reizigers zoals wij: uit Nederland en rijdend in een motorhome, is de kans op een ontmoeting relatief klein.

Verder maar weer

Het is vandaag prachtig nazomerweer. Volop zon en een goede temperatuur. De herfst is alweer een belangrijke fase verder. De blaadjes worden bruinig en vallen af. Veel berken zijn al zonder blad. In vergelijking met Nederland wisselen de seizoenen hier veel vroeger en duurt de herfst maar heel kort.

Langs de weg zijn ook al veel voorzieningen gesloten. Een cabin kun je hier en daar nog wel huren, maar motels en campgrounds zijn overwegend gesloten. Het seizoen is erg kort hier. Vandaar dat het in het hoogseizoen ook erg druk is en je er dan verstandig aan doet om accommodatie van te voren te boeken.

De Burlshop

We hebben tijdens onze rondreis al diverse keren een burlwerkplaats gezien. Maar pas gisteren hebben we ontdekt wat een prachtige dingen daar gemaakt worden. Burls zijn de uitstulpingen die vooral op berkenbomen voorkomen.

Als we de Kluane Wilderness Village & RV, waar we een paar nachten geleden geslapen hebben passeren, zien we zo'n shop.

Gelukkig is er een 2 e inrit, zodat we er nog naar toekunnen. We parkeren ons, door wegwerkzaamheden zwart geworden, motorhome en gaan naar de werkplaats.

We worden hartelijk ontvangen door een oude man, die ons meedeelt, dat z'n hele voorraad is uitverkocht. We moeten toch mee naar binnen van Scully, want hij spaart handtekeningen van bezoekers. Hij laat bezoekers hun naam en adres op een papiertje schrijven en bevestigt dat papiertje vervolgens met nietjes aan het plafond of aan de wand van de werkplaats. Voor Nederlanders heeft hij een bijzonder plekje aan de muur. Hij is in Apeldoorn geweest aan het einde van de tweede wereld oorlog. Hij heeft deel uit gemaakt van het Canadese Leger.

We praten wat, ook over de jaarlijkse parade van veteranen te Wageningen. Scully zoekt ondertussen naarstig tussen de rommel in zijn werkplaats. Hij vindt een schaaltje en gaat dat voor ons in orde maken als presentje. Kunnen wij gelijk zien hoe dat in zijn werk gaat.

Alles heel gemoedelijk en gezellig zo'n intermezzo. Leuke ontmoeting. Het schaaltje dat wij thuis nog slechts hoeven af te lakken wordt ondertekend met: Scully, Yukon, 2003. Hoogtepuntje!

De Icefield Range

De bergen van Kluane National Park laten af en toe witte pieken zien. Op zeker moment wordt het echt te erg! Hier moet ik foto's van maken! Een oogverblindende schoonheid, door weelderige bergen aan de einder, links van ons. Ik stop op de vluchtstrook. Even vlug een foto gemaakt.

Als ik weg wil rijden zie ik ineens achter ons op de weg een Vos of toch een Wolf, die op zijn gemak de weg oversteekt. Ik denk eigenlijk zeker te weten dat het een wolf is. Verder moeten we, want ja de vluchtstrook!

Gelukkig hebben de wegenplanners ook oog voor schoonheid van de natuur. Op een magnifieke plek is een viewpoint. We hebben hier kostelijk uitzicht op wel zeer hoge bergen, die allen met sneeuw bedekt zijn.

Het informatie bord op het viewpoint geeft de volgende toelichting: "Icefield Ranges. De Icefield Range bestaat uit de hoogste en jongste bergen in Canada.

Tussen 29.500 en 12.500 jaar geleden bedekte de Kluane gletsjer 22.015 km2 van het huidige nationale park met ijs. Het huidige ijsveld bedekt 80-90% van de bergen. De gletsjers reiken als het ware met lange vingers tot in de dalen.

Dit is het grootste "non-polar" ijsveld in Noord Amerika.

In het centrum van de Range is het ijs meer dan 700 meter dik.

De Icefield Ranges vormen de belangrijkste groep van bergen in de St Elias bergen. Hier onder zijn begrepen Mount Logan 5959 meter hoog plus zes andere toppen van meer dan vijf duizend meter".

En daar staan wij nu gewoon even naar te kijken. Mount Logan is de hoogste berg in Canada.

Verder door de Shakwak naar Tok

Na geruime tijd genoten te hebben, gaan we verder. De volle breedte van de trench wordt zichtbaar. Rivieren en meertjes stofferen het landschap. Een bald eagle vliegt over. Talloze kleine vogels schieten vlak voor ons de weg over. Hoe ver kan deze fraaie overdaad gaan?

Voor een late lunch stoppen we bij het "Pickhandle" meer. Vlondertje met informatieborden en werkelijk een plaatje van een meer. Heel bijzondere eenden zijn er te zien. Zo gaat onze dag gewoon verder. Op een ander viewpoint ontmoeten we weer iemand die vraagt of wij het goed vinden, dat zij daar haar hond even uitlaat.

Zelfs de douanebeambte bij de Canada/USA overgang is niet lastig.

Tok

Bij de camping blijkt niet alleen het water afgesloten, maar ook de E-mail voorziening is winterklaar en afgevoerd. De dame bij de receptie belooft wel, dat als het niet bewolkt is, er het Noorderlicht zichtbaar zal zijn.

We lopen nog even langs de weg naar Tok "centrum". U weet wel het is er niet. Bij een autozaak lijkt het mogelijk om tegen betaling te internetten. We moeten dan wel morgen om 07.00 uur terugkomen, want nu is de tent gesloten.

Na het douchen stellen we vast dat het bewolkt is geworden, dus!

Milestand: 2244

Wild:

  • bergschapen
  • otters
  • wolf
  • bald eagle
  • duizenden kleine vogels
  • dode porcupines zal ik niet meer melden

 

Vorige pagina - Inhoudsopgave - Home - Volgende bladzijde

© 2006 - Stef van Gasteren