Dag 20 zaterdag 21 juni 2008 Marble Canyon – Grand Canyon Village

We nemen de wekker niet zo erg serieus vanmorgen. We hoeven vandaag niet ver te rijden. De route is gepland naar de Grand Canyon South Rim. Dat is vanaf Marble Canyon ongeveer twee tot twee en een half uur rijden. We gaan dan ook maar eens op ons gemak ontbijten. We nemen plaats op het terras van de Lodge. Even later zitten we te smullen van de bestelde French toast. Na het ontbijt gaan we benzine en ijs tanken en dan maar eens onderweg.

Navajo Bridge

De eerste stop is niet ver. Na een paar honderd meter stoppen we bij de Navajo bridge. Er is daar een cache te doen. Terwijl we op de brug lopen zien we het verschil met drie jaar geleden. Er staat nu geweldig minder water in de rivier. Het water is deze keer groen transparant. Je kunt de bodem zien. Het is zo anders, dat ik er toch maar een paar foto’s van maak.

Na dit oponthoud gaat het serieus op weg naar de Grand Canyon.

Grand Canyon, we zijn onderweg!

Painted Desert

Langs de Echo Cliffs rijden we door plaatsjes als Cedar Ridge en The Gap. Steeds de klippen aan onze linker zijde en de talloze verkoopstalletjes van de plaatselijke (Native American) handelaren aan de rechter zijde. Na The Gap zijn we op het Moenkopi Plateau. We passeren de aansluiting met US 160 en hoewel nog steeds op hetzelfde plateau zijn we nu aan de rand van de Painted Desert. Het landschap wordt nu gevormd door redelijk afgeronde niet zo hoge heuvels. Niet zo hoog ten opzichte van het omringende landschap bedoel ik dan hè. De heuvels vertonen de voor de Painted Desert zo kenmerkende tere kleuren. De kleuren vormen linten die zich over verscheidene heuvels voortzetten. Elke steensoort zijn eigen kleur in zijn eigen laag. De rest erom heen is door erosie allang verdwenen. Dit zal wel een al heel oud stuk land zijn.

 

In Cameron stoppen we bij de plaatselijke tradingpost. We kunnen hier even sanitair. Tot onze verrassing heeft deze tradingpost serieuze leuke spullen te koop. Ons verblijf gaat even wat langer duren. Vooral zilver wordt veel aangeboden. De gehanteerde prijzen zijn ons inziens behoorlijk laag.

Op weg naar de Oost ingang van het park slaan we alle viewpoints op de canyon van de Little Colorado over. We hebben ze al eens gezien. Ook het gelijknamige Navajo Tribal Park slaan we over.

De South Rim

Eenmaal in het nationale park gaan we van viewpoint naar viewpoint. Dat zijn er deze keer een aantal meer dan de vorige keer dat we hier waren. Toen waren we een aantal weken eerder in het jaar en waren er een aantal punten nog gesloten. We krijgen nu ook meer van de Colorado te zien. We gaan van Desert View vlak bij de oostelijke ingang, naar Navajo point en Lipan point. Hier zie je veel van de rivier. Er liggen een paar grote bochten in de rivier die je goed kunt waarnemen.

 

Grandview Point

Grandview Point ligt min of meer recht tegen over Point Royal aan de North Rim. Grandview Point ligt op een hoogte van 2256 meter. Het tegenoverliggende punt, daar waar wij gisteren dus zijn geweest ligt op 2398 meter. Tussen beide punten liggen bekende formaties als Vishnu Temple (2386 m) en Wotans Throne ( 2327 m ). Direct voor je voeten strekt zich de Horseshoe Mesa uit op een hoogte van “slechts” 1597 meter.

Na al dit fraais goed in ons opgenomen te hebben rijden we verder richting Grand Canyon Village.

Boven de canyon pakken zich vandaag behoorlijk dikke wolken samen. Door de bewolking krijgen de kleuren heel andere dimensies. Ondanks ons voornemen slechts spaarzaam te fotograferen, worden het toch nog veel plaatjes. Al met al zijn we op bekend terrein, maar beleven we het een en ander alsof het allemaal nieuw voor ons is. Gelukkig horen we hier ook weer het karakteristieke geruis van de wind dat uit de diepte van de canyon lijkt te komen. Nieuw is ook dat er boven de canyon de condor vliegt. Wat een enorme vogel. Ik noem het een condor maar de echte naam is iets met californian condor. Deze vogel was bijna uitgestorven maar is door mensen weer terug gefokt. Het gevolg is wel dat alle wilde dieren van deze soort op elke vleugel een soort oormerk hebben zitten zoals bij koeien gebruikelijk.

Even iets over de drukte. Dit deel van de South Rim staat als erg druk bezocht te boek. Dit deel van het park trekt jaarlijks de meeste bezoekers. Het is normaal gesproken het gehele jaar geopend, terwijl de North Rim alleen de zomermaanden te bereiken is. Er zijn hier legio parkeerplaatsen aangelegd. Wij hebben meestal ook geen probleem met parkeren. Vandaag zien we dat het bij Mather Point zo druk is dat veel mensen geen plaats meer hebben gevonden op de parkeerplaatsen en dat zij langs de weg hebben moeten parkeren. De rangers worden hier nerveus van. Zij hebben graag veel bezoekers, maar dat parkeren langs de weg levert ook wel gevaarlijke situaties op.

Mather Point

Bij Mather Point begint het drukste stuk van de South Rim. Hier begint een wandelpad langs de rand van de canyon dat jaarlijks door vele honderdduizenden bezoekers wordt gebruikt. Ook wij hebben hier ooit voor het eerst met de Grand Canyon kennisgemaakt. De canyon is hier tamelijk breed en met een beetje geluk kan je, mits voorzien van een behoorlijke kijker naar het Visitor Center op de North Rim kijken. Je volgt dan met je ogen de hele Bright Angel geul. Eerst de kreek en dan de canyon. Al met al een wel erg imposant uitzicht. Met die zelfde kijker van net kan je ook naar de Phantom Ranch op de bodem van de canyon kijken en tevens de enige brug over de Colorado zien. Op Phantom Ranch kan je logeren. Populair is om via de Bright Angel Trail naar de Ranch te wandelen, daar te overnachten en dan de volgende dag terug te keren. De echte “die-hards” gaan dan natuurlijk door naar de North Rim. Voor dit soort acties heeft een mens een goede conditie en een permit nodig.

 

We verblijven al met al uren aan de rand van de Grand Canyon op de diverse oostelijk gelegen viewpoints. Morgen gaan we de meer westelijk gelegen viewpoints te lijf.

We genieten vandaag met volle teugen.

Yavapai Lodge

Ons Hotel is de Yavapai Lodge. Bij boeking kon je kiezen uit kamers met en zonder airco. Die zonder airco zijn veel goedkoper dan de kamers met airco. We hebben met onze portemonnee gekozen. Wij dachten dat het toch niet zo geweldig warm zou worden bij de Grand Canyon. Goed over vergissen gesproken. Vandaag is de max. temperatuur 89 graden F. De hotel keuze is daardoor niet zo gelukkig. Het is nu 21.00 uur en het is nog 28 graden C in de kamer. De propeller aan het plafond heeft niet zoveel effect. Gelukkig doet het Frio tasje waarin we de insuline bewaren goed zijn werk.

 

Internetten is ook een beetje een probleem. Je kunt alleen met de eigen laptop wifi ontvangen rondom het restaurant. Onze laptop beschikt niet over een ingebouwde voeding. We zijn afhankelijk van een stopcontact of van een internet pc. In de lobby staat een internet pc. Ik ervaar dat internetten ook heel duur kan zijn. Wel $2 per zeven minuten plus kosten uiteraard. Zeven minuten gaan internettend erg snel voorbij.

 

Het voordeel van dit hotel is dat het vlak bij de Market Plaza is gelegen. Je hebt daar een bank, een postkantoor en een grote winkel. Tevens is er het bij het hotel behorende redelijk geprijsde zelfbedieningsrestaurant. Je kunt daar een redelijke kwaliteit eten tegen een redelijk prijs krijgen. Voor de andere opties moet je toch steeds ook bij de bijbehorende hotels zijn. Gemiddeld genomen ben je dan wel duurder uit. Het lijkt mij overigens wel heel boeiend om eens in het El Tovar Hotel dat aan de rand van de canyon is gelegen te dineren. Yavapai Lodge ligt ook niet te ver van de rand van de canyon. Als je het juiste pad neemt is het goed te lopen. Ik ben alleen bang dat wij morgen niet vroeg genoeg zullen zijn voor de zonsopgang. Jammer wel, maar ja we willen toch ook een beetje vakantie vieren. Maar mocht u moed genoeg hebben je kunt vanaf hier zowel de zonsondergang als de zonsopkomst goed observeren en je hoeft er dan de auto niet voor te starten.

© 2008 - Stef van Gasteren